ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Επί τάπητος ξανά ο “Καποδίστριας ΙΙ”

Απο το:aiolikanea.gr
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

“Επί τάπητος” θέτει και πάλι η νέα κυβέρνηση το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην δημόσια διοίκηση, περιλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αλλιώς “Καποδίστριας ΙΙ”). Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ προγραμμάτισε ήδη Τακτικό Συνέδριο από τις 18 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, με κύριο θέμα την κατάθεση των προτάσεων όλων των Δήμων και την συζήτηση επί της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ του Νομού μας, Σωτήρης Ζαμτράκης, απέστειλε επιστολή σε όλους τους Δημάρχους με την οποία ζητά να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να υποβληθεί στη συνέχεια η τελική θέση του Νομού στην ΚΕΔΚΕ. Όπως τόνισε ο κ. Ζαμτράκης στα “ΑΙ.Ν.”, η πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους 5 Δήμους της Λέσβου, προκάλεσε την αντίδραση των Δημάρχων, οπότε θα πρέπει να ξανασυζητηθεί σε νέα βάση το θέμα για να λειτουργήσει η διοικητική μεταρρύθμιση με επιτυχία και προς όφελος των ΟΤΑ.

Η πρόταση του Ι.Τ.Α.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι 13 Δήμοι της Λέσβου θα συνενωθούν σε 5, οι 4 Δήμοι της Λήμνου θα συνενωθούν σε 1 και ο Άγιος Ευστράτιος θα είναι ο έβδομος Δήμος του Νομού. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του Ι.Τ.Α. προβλέπει την συνένωση των παρακάτω Δήμων:
- Δήμος Μυτιλήνης - Δήμος Θερμής - Δήμος Ευεργέτουλα
- Δήμος Αγίας Παρασκευής - Δήμος Μανταμάδου
- Δήμος Γέρας - Δήμος Πλωμαρίου
- Δήμος Ερεσού - Αντίσσης - Δήμος Καλλονής - Δήμος Μήθυμνας - Δήμος Πέτρας
- Δήμος Αγιάσου - Δήμος Πολιχνίτου
- Δήμος Μύρινας - Δήμος Μούδρου - Δήμος Νέας Κούταλης - Δήμος Ατσικής
- Δήμος Αγίου Ευστρατίου
Όταν είχε γίνει γνωστή αυτή η πρόταση, οι Δήμαρχοι του νησιού μας είχαν αντιδράσει έντονα, τονίζοντας ότι από την μια δημιουργούνται πολύ μικροί Δήμοι και από την άλλη συνενώνονται μεγάλοι Δήμοι, χωρίς να έχουν τεθεί κριτήρια, βάσει των οποίων θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη αυτή η μεταρρύθμιση. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ είχε καταθέσει την δική του πρόταση, την οποία και θα επαναλάβει με ορισμένες τροποποιήσεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: