ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ασάφειες στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων


Ομιλία του Βουλευτή του Νομού Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

Ο κ. Κατρίνης ανέδειξε την ασάφεια που υπάρχει στο άρθρο 18 του σχεδίου νόμου σχετικά με τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επέμεινε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αποκτούν οι νέοι μετά την απόκτηση του πτυχίου οποιασδήποτε σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχουν διασαφηνιστεί, πριν εισαχθούν σε αυτή.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κατρίνη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας. Νομίζω ότι θα έπρεπε ίσως να αποφύγουμε να κάνουμε σύγκριση στοιχείων όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής είτε στα πανεπιστήμια είτε στα ΤΕΙ, διότι νομίζω ότι αδικούμε τη φύση και την έννοια και των ιδρυμάτων και των εισαγόμενων σε αυτά. Θα μπορούσε να αντιπροτείνει κάποιος κάτι τελείως διαφορετικό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα ο οποίος να διαφωνεί ότι θα πρέπει επιτέλους η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας να αποκτήσει ενιαία χαρακτηριστικά, διακριτούς μεν ρόλους και ότι πλέον τα ΤΕΙ είναι σε μια άλλη σφαίρα και λογική λειτουργίας από ό,τι ήταν όταν πρωτοϊδρύθηκαν.

Θέλω να σας θέσω δύο συγκεκριμένα ερωτήματα. Το ένα, το οποίο θίξατε και εσείς πολύ εύστοχα και έχει σχέση με το άρθρο 18, το οποίο αίφνης χθες το Υπουργείο από καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων το μετονόμασε σε «επαγγελματική κατοχύρωση» και πρόσθεσε στο σημείο που λέει ότι ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ και εξειδίκευσε με υπουργικές αποφάσεις τους όρους και τις προϋποθέσεις ασκήσεων των δικαιωμάτων, διότι νομίζω ότι εντέλει ή όλη σύγκρουση για αυτό το άρθρο γίνεται. Εάν εσείς θεωρείτε ότι με αυτό το άρθρο –το λέω αυτό διότι έχω διαβάσει με προσοχή τις ανακοινώσεις σας, που λέτε ότι εκκρεμούν 23 προεδρικά διατάγματα, τα οποία από τον Οκτώβριο έχουν γίνει αντικείμενο υπόσχεσης και δέσμευσης από το Υπουργείο και μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί – όπως τροποποιήθηκε υπάρχει ποτέ περίπτωση να υπάρχει ομόφωνη ή έστω μια αποδεκτή απόφαση από το Υπουργείο, το ΣΑΤΕ και το ΣΑΠΕ που να καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σήμερα το Υπουργείο έρχεται ευθαρσώς και νομοθετεί τη συνέχιση του χάους στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, διότι νομίζω ότι κανείς από εμάς από όποια σκοπιά και εάν το βλέπει δεν μπορεί να συμφωνήσει, ότι σήμερα μπορεί ένα νέο παιδί να εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων και αυτός και οι γονείς του τα τι επαγγελματικά δικαιώματα έχει ο τίτλος σπουδών που θα αποκτήσει έπειτα από 4-5 χρόνια.

Η δεύτερη ερώτησή μου είναι η ίδια και για τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων. Το άρθρο 25 λέει : «ότι για οποιονδήποτε λόγο δεν καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση συνεδρίασης της συγκλήτου ή συνέλευσης ΤΕΙ», επειδή έχω θητεύσει μέλος συγκλήτου και μάλιστα επεισοδιακής συγκλήτου που διακοπτόταν πάρα πολλές φορές, βλέπω εδώ όταν λέει για οποιονδήποτε λόγο και μου δημιουργεί μια υποψία, ότι μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της συγκλήτου στο πρυτανικό συμβούλιο, όχι μόνο εξαιτίας βίαιης διακοπής λόγω εισβολής εξωφοιτητικών στοιχείων ή οτιδήποτε άλλο, αλλά και λόγω έλλειψης απαρτίας, η οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς να προκληθεί τεχνικά. Άρα, έχουμε μια νομοθετημένη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ανώτατο όργανο που είναι η σύγκλητος και η συνέλευση ΤΕΙ σε ένα κλειστό όργανο στο οποίο κύριε Πρόεδρε, εγώ στο πανεπιστήμιο Αθηνών που συμμετείχα τα τελευταία 20 χρόνια δύο μόνο χρονιές είχε οριστεί εκπρόσωπος των φοιτητών στο πρυτανικό συμβούλιο. Αυτό μου δημιουργεί έναν προβληματισμό σε σχέση με την νομιμοποίηση του οργάνου και κατά πόσον θα πρέπει να διευκρινιστεί. Ρωτάω εάν εσείς σαν ομοσπονδία εκπαιδευτικών το έχετε θίξει και εάν θα πρέπει να διευκρινιστεί αυτό που λέει για οποιοδήποτε λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: