ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Έστειλαν και φέτος απαγορευμένο φυτοφάρμακο

Από το:http://www.aiolikanea.gr


Το καλοκαίρι του 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε γνωμοδότηση με την οποία απαγόρευε την κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου Lebaycid, που χρησιμοποιείται για την δακοκτονία. Ωστόσο και φέτος οι υπηρεσίες της Νομαρχίας παρέλαβαν, για μια ακόμα φορά, ποσότητες του φυτοφαρμάκου Lebaycid οι οποίες ήταν, μάλιστα και ληγμένες!
Το θέμα αυτό δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα καθώς και πέρυσι, τέτοιο καιρό περίπου, η Νομαρχία είχε παραλάβει το ίδιο ληγμένο φυτοφάρμακο, από το Υπουργείο, το οποίο είχε μάλιστα χρησιμοποιήσει στην περσινή δακοκτονία.
Τα “ΑΙ.Ν.” τότε είχαν επισημάνει σε όλους τους τόνους την επικινδυνότητα του φυτοφαρμάκου και τις ευθύνες του ανεύθυνου Υπουργείου, που ήταν ο υπαίτιος της κατάστασης. Ωστόσο δεν φάνηκε να “ιδρώνει το αφτί” κανενός και το ληγμένο φυτοφάρμακο επανήλθε και φέτος.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Lebaycid βρίσκεται στις αποθήκες της Νομαρχίας, η Νομαρχιακή Αρχή αποφάσισε να μην χρησιμοποιηθεί. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Χρυσούλα Τζανή, δήλωσε για το θέμα στα “ΑΙ.Ν.”: «Η δακοκτονία που ξεκινά την 1η Ιουλίου στο νησί δεν θα γίνει με το Lebaycid. Παρόλο που το παραλάβαμε από το Υπουργείο αποφασίσαμε να αρνηθούμε τη χρήση του και να το επιστρέψουμε. Ο ψεκασμός θα γίνει με άλλα φυτοφάρμακα τα οποία είναι κατάλληλα και εγκεκριμένα».
Το παράδειγμα της Λέσβου που αρνείται τη χρήση του Lebaycid δεν φαίνεται να το ακολουθούν όλες οι Νομαρχίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι Νομαρχίες της Βοιωτίας και Φθιώτιδας προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της δακοκτονίας με το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις σαφείς οδηγίες της Ε.Ε., εγκρίνει την “κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία” του φυτοφαρμάκου στην χώρα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στις αποθήκες του Υπουργείου υπάρχουν ακόμα αδιάθετα αποθέματα από το Lebaycid.
Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Επισημαίνεται, δε ότι πιθανότητα έχει θανατηφόρες επιπτώσεις στα πουλιά. Στις Η.Π.Α. μάλιστα απαγορεύτηκε γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνο για πολλούς θανάτους από δηλητηρίαση.
Εκτός όμως από τις παρενέργειες για τις οποίες έχει απαγορευτεί σε άλλες χώρες, η χρήση του Lebaycid είναι πιθανό να πλήξει και τις εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας. Εάν εντοπιστούν ίχνη του Lebaycid στο ελληνικό ελαιόλαδο, η θέση του θα υποβαθμιστεί σε σχέση με τα ελαιόλαδα από άλλες χώρες, που δεν κάνουν χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: