ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΧΥΔΕΡΜΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ!! Στη "στενή" μετά τις 3 το μεσημέρι!!

Από το:http://www.aiolikanea.gr

"Ρεζίλι των σκυλιών" πανελλαδικά κινδυνεύει να γίνει για άλλη μια φορά ο νομός μας, εξαιτίας ενός απίστευτου ευτελισμού στον οποίο έχει οδηγήσει όσους καταδικάζονται σε εξαγοράσιμες ποινές, η γραφειοκρατία. Ειδικότερα, ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι καταδικασθέντες μπορούν να πάνε στην Εφορία και αφού πληρώσουν το αντίτιμο της ποινής να αφεθούν ελεύθεροι, μετά τις 3 υποχρεούνται να περάσουν τη νύχτα (ή τις νύχτες αν είναι Παρασκευή) στο κρατητήριο, γιατί η Εφορία... έχει κλείσει! Ο υπάλληλος που είχε διατεθεί τελευταίως στα δικαστήρια για να εισπράττει, ανακλήθηκε και κανένας ανευθυνοϋπεύθυνος δεν ευαισθητοποιήθηκε να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα; Κάποιοι τη βγάζουν στη "στενή" είτε για μια μέρα, είτε και για τρεις (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) προς δόξαν του "ζαμανφουτισμού" και της αδιαφορίας για τον πολίτη.
Αναλυτικότερα:
Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται το τελευταίο διάστημα οι πολίτες που καταδικάζονται σε εξαγοράσιμες ποινές από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διανυκτερεύουν στο κρατητήριο της Αστυνομίας, εφόσον η Εφορία είναι κλειστή και δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το σχετικό τίμημα παρά μόνο... το επόμενο πρωί!!
Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας την οποία αποκαλύπτουν σήμερα τα "AI.N." και έχει αποτελέσει αφορμή ώστε να ταλαιπωρηθούν έως τώρα αρκετοί συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο, καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης αλλά οδηγήθηκαν στο κρατητήριο επειδή δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος διαθέσιμος... για να πληρώσουν!
Το πραγματικά απίστευτο, αλλά αληθινό, αυτό γεγονός που αποκαλύπτουν σήμερα τα "AI.N." έχει κάνει να καρδιοχτυπούν όσοι κατηγορούμενοι βρίσκονται από εδώ και στο εξής στη Δικαιοσύνη και έχουν σοβαρές πιθανότητες να μην αθωωθούν. Και καρδιοχτυπούν υπό τον φόβο μήπως και οι υποθέσεις τους εκδικαστούν τελευταίες, δηλαδή αργά το μεσημέρι, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, η διανυκτέρευση στο κρατητήριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το πρόβλημα
Μέχρι το τέλος του 2008 και για όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δικαστήριο της Μυτιλήνης υπήρχε πάντα ένας αρμόδιος δικαστικός υπάλληλος, ο οποίος παρέμενε στο πόστο του μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δίκες, οπότε οι καταδικασθέντες σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης οδηγούνταν στο συγκεκριμένο γραφείο συνοδεία Αστυνομικού και αφού πλήρωναν, αφήνονταν ελεύθεροι. Τον Ιανουάριο του 2009 οι δικαστικοί υπάλληλοι που εκτελούσαν τα συγκεκριμένα καθήκοντα επικαλέσθηκαν τις σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες αρμόδια για την πληρωμή των εξαγοράσιμων ποινών είναι η Εφορία Μυτιλήνης και όχι το προσωπικό του δικαστηρίου.

"Τραγέλαφος"
Η Εφορία Μυτιλήνης ενημερώθηκε για την παραπάνω εξέλιξη και διέθεσε στις αρχές του χρόνου έναν υπάλληλο, ο οποίος ανεβαίνει στο Πρωτοδικείο εισπράττοντας τα σχετικά ποσά τα οποία επιβάλλονταν στους καταδικασθέντες. Ωστόσο αυτό δεν κράτησε για πολύ. Λόγω του φόρτου εργασίας στη ΔΟΥ Μυτιλήνης από τις φορολογικές δηλώσεις, που συνεχίζεται έως τώρα με τις εκκαθαρίσεις και τους διπλούς ελέγχους (που απαιτούνται όπου προβλέπεται επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ), ο υπάλληλος ανακλήθηκε από την υπηρεσία του.
Για τη διευθέτηση του προβλήματος επιλέχθηκε ο παρακάτω τρόπος: Ο πολίτης που καταδικάζεται, μετακινείται από το δικαστήριο συνοδεία αστυνομικού στην Εφορία όπου καταβάλλει το σχετικό ποσό και εν συνεχεία επιστρέφουν μαζί πίσω στο Πρωτοδικείο, ώστε να παραδώσει το σχετικό παραστατικό και να δοθεί εντολή για να αφεθεί ελεύθερος.
Μόνο που η τελευταία κάθοδος στην Εφορία, μπορεί να γίνει μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Όσων οι υποθέσεις δικάζονται αργότερα, δεν έχουν τη δυνατότητα αν καταδικασθούν να καταβάλουν το εξαγοράσιμο της ποινής τους για να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς... η Εφορία είναι κλειστή!
Οδηγούνται λοιπόν εκ των πραγμάτων στο κρατητήριο της Αστυνομίας και διανυκτερεύουν εκεί (!!) μέχρι την επόμενη μέρα, οπότε ανοίγει ξανά η Εφορία και ακολουθούν την ίδια διαδρομή (δηλαδή από Αστυνομία σε Εφορία, πληρωμή εκεί και εν συνεχεία στο Πρωτοδικείο με το σχετικό παραστατικό για να αφεθούν ελεύθεροι)!

Το συγκλονιστικότερο απ' όλα
Το συγκλονιστικότερο απ' όλα όμως είναι ότι αν το δικαστήριο γίνει Παρασκευή και δεν προλάβει ο κατηγορούμενος που θα καταδικαστεί σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης την Εφορία να πληρώσει, τότε είναι υποχρεωμένος να διανυκτερεύσει και... την Παρασκευή και... το Σάββατο αλλά και... την Κυριακή στο κρατητήριο της Αστυνομίας, ώστε να αφεθεί ελεύθερος αφού πληρώσει το πρωί της Δευτέρας στη ΔΟΥ.
«Καταρχήν θεωρώ απαράδεκτο να κατηγορείσαι για όχι σοβαρές παραβάσεις και αφού σου επιβάλλουν 30 ημέρες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης να σε αναγκάζουν να μεταβείς στην Εφορία με τη συνοδεία αστυνομικού λες και είσαι εγκληματίας», δήλωσε στα "AI.N." ένας εκ των παθόντων πολιτών. Και συνέχισε: «Και σαν να μην φτάνει η διαπόμπευση με τους υπαλλήλους, που σε βλέπουν καλά - καλά σαν να είσαι βαρυποινίτης, αν έχεις και την ατυχία να έχει κλείσει η Εφορία, τότε αναγκάζεσαι να διανυκτερεύσεις στο κρατητήριο και να περάσεις τη νύχτα σου δίπλα σε κάθε καρυδιάς καρύδι, σε ένα χώρο όπου ο ένας είναι παστωμένος πάνω στον άλλον», μας είπε ο συγκεκριμένος πολίτης.

Απίστευτη ταλαιπωρία
Η παραπάνω απίστευτη ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα αρκετοί πολίτες όπως πληροφορηθήκαμε, δεν αφορά στις σοβαρές κατά κάποιον τρόπο παραβάσεις, αλλά τις μη εφέσιμες εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης μέχρι 2 μηνών, οπότε ο καταδικασθείς δεν έχει το δικαίωμα για έφεση ώστε να αφεθεί ελεύθερος άμεσα. Και για να αναφέρουμε δυο παραδείγματα προκειμένου να γίνουμε κατανοητοί, σημειώνουμε ότι τη βάσανο της διανυκτέρευσης στο κρατητήριο μπορεί να την υποστεί ένας νέος που καταδικάστηκε σε 30 μέρες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης γιατί δεν είχε δίπλωμα ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο μηχανάκι του, όπως και ένας επαγγελματίας που θα βρεθεί κατηγορούμενος για κάποια παράβαση στην επιχείρησή του.

Η Πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων
Μιλώντας για το θέμα στα "AI.N." η Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Μαίρη Βόμβα - Αθηναίου μας είπε σχετικά: «Η ανάμειξη συναδέλφων σε είσπραξη χρημάτων από πολίτες που έχουν καταδικασθεί δεν προβλέπεται και υπ' αυτήν την έννοια εμείς αυτό που διεκδικήσαμε ήταν το αυτονόητο. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της Εφορίας, η οποία και έχει την αρμοδιότητα ώστε να φροντίσει σχετικά».
Από την πλευρά της, η Εφορία Μυτιλήνης δεν διαθέτει στο Πρωτοδικείο υπάλληλο για την είσπραξη των χρημάτων επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού. Πράγμα που σημαίνει ότι... μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όσοι πρόλαβαν "τον Κύριο είδαν". Γιατί οι υπόλοιποι θα δουν το δεσμοφύλακα στο ισόγειο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: