ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Τρεις μήνες κλειστά τα μουσεία στη Λέσβο
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή
Από το:http://www.emprosnet.gr

Απίστευτη αδιαφορία από το υπουργείο Πολιτισμού στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις εφορείες του στη Μυτιλήνη, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν από την 1η Ιανουαρίου τα μουσεία. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα λυθούν… άμεσα τα προβλήματα, βρισκόμαστε στα μέσα του Μαρτίου και με τη νέα τουριστική περίοδο προ των πυλών τα μουσεία της Μυτιλήνης και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστά!

Κάθε χρόνο οι θέσεις ωρομισθίων εγκρίνονται στις αρχές Δεκεμβρίου από το υπουργείο Πολιτισμού. Φέτος όμως οι εγκρίσεις καθυστέρησαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης δε διαθέτει επαρκή αριθμό μόνιμου προσωπικού, επομένως οι ελλείψεις ωρομισθίων καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του.

… Μια θέση ωρομισθίου

Η Κ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την πρόσληψη 27 ημερήσιων φυλάκων και 22 νυχτοφυλάκων, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου το προσωπικό που υπηρετούσε στις θέσεις αυτές στις υπηρεσίες αρμοδιότητάς της, απολύθηκε μετά τη λήξη της σύμβασής τους και δεν έχει υπάρξει νέα έγκριση πρόσληψης. Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο ενέκρινε την τοποθέτηση… ενός ωρομίσθιου φύλακα (!), ο οποίος όμως δεν αρκεί για να μπορέσει ν’ ανοίξει ξανά ούτε καν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Στις εισόδους των δυο κτηρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στο Κιόσκι και στο Αρχαίο Θέατρο, από την 1η Ιανουαρίου υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν το κοινό ότι θα παραμείνουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις τον Ιανουάριο ότι έστω και με καθυστέρηση το υπουργείο θα εγκρίνει τις νέες προσλήψεις, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.
Η προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, κ. Όλγα Φιλανιώτου, μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την ευχή να εγκριθούν τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες, οι προσλήψεις για να μπορέσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού να λειτουργήσουν αν μη τι άλλο από τις γιορτές του Πάσχα.
Μέχρι τότε οι επισκέπτες στο νησί, ή τα σχολεία, δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και αν αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, οι προβλέψεις λένε πως θα είναι πολύ μεγαλύτερες οι επιπτώσεις. Ήδη για το θέμα έχει διαμαρτυρηθεί και ο Σύλλογος Ξεναγών Λέσβου.

«Κατάντια»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Περικλής Αντωνίου, μιλώντας στο «Ε» δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή.
«Κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει και μας εκθέτει στα μάτια των επισκεπτών. Πώς να τους δικαιολογήσουμε ότι έρχονται στον τόπο μας για να επισκεφθούν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και βρίσκουν τα πάντα κλειστά;»
Η προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, κ. Φιλανιώτου, αναφερόμενη στο θέμα αυτό είχε τονίσει πως παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις στη Μυτιλήνη, το πρόβλημα είναι πιο έντονο επειδή δεν υπάρχει αρκετό μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία των μουσείων εξαρτάται αποκλειστικά από τους ωρομισθίους που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο.

… Και ένας μόνιμος
«Χωρίς αυτό το προσωπικό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, γι’ αυτό και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο μένουν κλειστοί», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Εφορεία πιέζει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να μην εξαρτάται κάθε χρόνο από τους ωρομισθίους και να προσπαθεί «με την ψυχή στο στόμα» να λειτουργήσει τα μουσεία. Στο αίτημα αυτό, η απάντηση του υπουργείου είναι, από μόνιμες θέσεις προσωπικού που έχει ανακοινώσει ότι θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, να κατανέμει… μία μόνο μόνιμη θέση φύλακα για τη Μυτιλήνη.
Μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις, θα παραμείνουν κλειστά στη Λέσβο τα δυο Αρχαιολογικά Μουσεία (παλαιό και νέο), το Αρχαίο Θέατρο, η Αρχαιολογική Συλλογή της Ερεσού και η Αρχαιολογική Συλλογή της Νάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: