ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Aναξιοποίητη η ιπτάμενη τέφρα της ΔΕΗ

Τι είναι η ιπτάμενη τέφρα. Πρόκειται για το κυριότερο στερεό κατάλοιπο από την καύση των στερεών ανθράκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Ο λιγνίτης (ο ελληνικός στερεός άνθρακας), είναι η κυριότερη πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και από την καύση του, προκύπτουν ως υποπροϊόντα σημαντικές ποσότητες τέφρας. Οι ποσότητες της ιπτάμενης τέφρας που παράγονται ετησίως εκτιμώνται γύρω στους 11,5 - 12 εκατομμύρια τόνους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων παράγεται από τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της επιχείρησης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη Ειδικότερα, το 80% της παραγόμενης ελληνικής τέφρας προέρχεται από την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ το 20% από την περιοχή της Μεγαλόπολης.

Στην παρούσα φάση, από τους 12 εκατ. τόνους τέφρας που παράγονται σε ετήσια βάση περίπου το 10% αγοράζεται από τη βιομηχανία τσιμέντου για να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ως συστατικό στο μείγμα των δομικών υλικών. Η υπόλοιπη ποσότητα παραμένει αναξιοποίητη και επιστρέφει ξανά στα λιγνιτωρυχεία μολύνοντας εκ νέου το περιβάλλον.

Η ιπτάμενη τέφρα χρησιμοποιείτε από τη βιομηχανία τσιμέντου και αποτελεί πρώτη ύλη για το τσιμέντο σε ποσοστό 10%-30% ανάλογα τον τύπο αυτού.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η ΔΕΗ πουλάει την τέφρα προς 3 ευρώ/ τόνο το κόστος του τσιμέντου είναι 40 ευρώ /τόνο και πωλείται 95-110 ευρώ/τόνο. Όταν τα εργοστάσια λιπασμάτων στην Β. Ελλάδα κλείνουν ενώ θα μπορούσαν με την υπάρχουσα υποδομή να επεξεργάζονται την τέφρα και να την πουλάνε απευθείας στα εργοστάσια παραγωγής σκυροδέματος μειώνοντας το κόστος των κατασκευών στη χώρα, δημιουργώντας θέσης εργασίας και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Η διοίκηση της ΔΕΗ βέβαια το μόνο που ξέρει για να εξοικονομήσει πόρους είναι αύξηση τιμολογίων.

Διαβάστε σχετικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: