ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Προτιμώ αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ παρά ακυβερνησία...

.
Ολόκληρη η επιστολή του Κ. Μητσοτάκη προς την "Καθημερινή"
.

«Κύριε διευθυντά
Ο συνεργάτης σας κ. Νίκος Νικολάου, τον οποίο διαβάζω πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, με αδικεί κατάφωρα, γράφοντας για μένα στο χθεσινό κυριακάτικο φύλλο σας και αναφερόμενος στην περίοδο 1990-1993: “... Ο κ. Μητσοτάκης πάντως που είναι και ο παθών έσπευσε να λύσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία, δηλώνοντας ότι από μια αδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ίσως είναι προτιμότερη μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...”.
Είναι προφανές ότι ο κ. Ν. Νικολάου αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, στην οποία επί λέξει είπα τα εξής: “Για μένα, ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα, η Ελλάς πρέπει να κυβερνάται. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι μην πέσει σε ακυβερνησία. Κυβερνήσεις τέλειες δεν υπάρχουν. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν τα ελαττώματά τους και τα προσόντα τους. Καθένας έχει τη δική του προτίμηση. Και εγώ έχω τη δική μου προτίμηση, τελείως ξεκάθαρη και δεν την κρύβω. Αλλά προκειμένου η χώρα να πέσει στην ακυβερνησία, πρέπει όλοι μας να προτιμούμε να έρθει ο πολιτικός μας αντίπαλος με ισχυρή κυβέρνηση, από το να πέσουμε σε ακυβερνησία. Η ακυβερνησία είναι το μόνο πράγμα το οποίο δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποστεί η Ελλάδα...”.
Από το κείμενο προκύπτει ολοκάθαρα ότι προσπαθώ και αγωνίζομαι για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις επόμενες εκλογές. Εάν, όμως, πρόκειται να πέσουμε σε ακυβερνησία, προτιμώ έστω αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
»Τη θέση μου για την ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αφού δυστυχώς, εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν, υποστήριξα σε όλη μου τη ζωή και με τα λόγια και με τα έργα μου. Οταν τον Σεπτέμβριο του 1993 τα διαπλεκόμενα έριξαν την κυβέρνησή μου, είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω σε συνεργασία με την Αριστερά την απλή αναλογική και να εμποδίσω την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Δεν το έπραξα, διότι φοβόμουν την ακυβερνησία και έκαμα εκλογές με τον νέο νόμο που είχα ψηφίσει τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής μου, που έδινε άνετη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα – όπως άλλωστε είχα υποσχεθεί στον λαό όταν εψήφιζα τον νέο εκλογικό νόμο. Αλλωστε, κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν γνωρίζει καλύτερα από μένα, που επέτυχα να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή του υπόδικου τότε Α. Παπανδρέου και του Χ. Φλωράκη, πόσο δύσκολο και τελικά αναποτελεσματικό είναι να επιδιώκουμε στην Ελλάδα κυβερνήσεις συνεργασίας.
Τον τελευταίο καιρό συνειδητά αποφεύγω τον δημόσιο διάλογο, διότι πιστεύω ότι η αντιπολίτευση και η μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης δεν ασχολούνται με τα πιο καυτά προβλήματα του λαού μας, τα οποία συχνά και οι πολιτικοί αποφεύγουν από φόβο του πολιτικού κόστους. Κατ’ εξαίρεση μίλησα στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που την έζησα, και απαντώντας σε ερωτήματα έκαμα ελάχιστες επισημάνσεις συγκρίνοντας την τότε εποχή με το σήμερα. Δεν απάντησα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τους, ευτυχώς, ελαχίστους που κατά τη συνήθειά τους αρκέστηκαν να υβρίσουν, χωρίς να επικαλεστούν κανένα επιχείρημα. Δεν θέλω όμως να υπάρξει καμιά παρεξήγηση σε ό,τι αφορά τη θέση μου, στην ανάγκη να έχουμε μετά τις επόμενες εκλογές – που προσωπικά ελπίζω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της – αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό είναι κατεξοχήν αναγκαίο σήμερα, εν όψει της βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης που μας έρχεται.
Γι’ αυτό σας στέλνω τη σημερινή επιστολή με την παράκληση να τη δημοσιεύσετε.
Με τιμή
Κωνσταντινος Κ. Μητσοτακης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: