ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Οι 10 βόμβες του Χριστόδουλου Μπότσιου...

Από το http://press-gr.blogspot.com/
... για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τον δικό του ρόλο: Εκτελούσε αιτήματα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης. Από τα υπουργεία και κατόπιν μέσω ΚΕΔ κατέληξαν οι επίμαχες γνωμοδοτήσεις στο συμβολαιογραφείο της κ. Πελέκη. Αναρμοδίως έγινε η αλλαγή του χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης στην Ουρανούπολη. Κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας ο χαρακτηρισμός "άρτια και οικοδομήσιμα". Εκτός περιεχομένου Υπουργικής Απόφασης η εκχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου!
..
Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστόδουλος Μπότσιος, που είχε κάνει την επίμαχη γνωμοδοτήση υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, στην σημερινή του κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Την γνωμάτευσή του προκάλεσε το από 17/5/07 ερώτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκιαδά, το οποίο πρωτοκολλήθηκε μεν σε άλλη υπηρεσία, στη Διεύθυνση Δασών μία μέρα αργότερα, όμως απαντήθηκε από τον κ. Μπότσιο αυθημερόν. Η πρωτοκόλληση έγινε στην αρμοδια Διεύθυνση, η απάντηση όμως δεν δόθηκε από αυτήν…
2. Ο κ. Μπότσιος ταυτίστηκε με την πολιτική ηγεσία, δηλώνοντας ότι ενεργεί ως βοηθός του Υπουργού και συντάσσει αποφάσεις για λογαριασμό του…
3. Η επίμαχη απαντητική γνωμάτευση του κ. Μπότσιου δόθηκε στον κ. Σκιαδά και στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Ο μάρτυρας δήλωσε η γνωμάτευσή του κατέληξε στο συμβολαιογραφείο της κ. Πελέκη, μέσω του Γενικού Γραμματέα και της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και κατόπιν μέσω ΚΕΔ..
Ουσιαστικά ο μάρτυρας αιτιολόγησε την γνωμάτευσή του ως απάντηση σε ερώτημα της πολιτικής ηγεσίας την 17/5/07, απάντηση που μέσα σε πέντε μόλις μέρες διαβιβάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην εποπτευόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών Διοίκηση της ΚΕΔ, η οποία το προσκόμισε στην συμβολαιογράφο – σύζυγο τότε υπουργού, προκειμένου το δάσος της Ουρανούπολης να μεταβιβαστεί στο υπ΄αριθμ. 2328/22-5-07 συμβόλαιο της ως άρτια και οικοδομήσιμη εκτός σχεδίου έκταση… (Δηλαδή, πανταχού παρούσα η κυβέρνηση δια των υπουργών της και των «εκλεκτών» υψηλόβαθμων στελεχών της που διόρισε σε θέσεις κλειδιά …)
4. Χαρακτήρισε ως άνευ καμίας νομικής επιρροής την γνωμάτευσή του. Και όμως βάσει αυτής, μεταβιβάστηκε η Ουρανούπολη ως άρτια και οικοδομήσιμη έκταση στα συμβόλαια της κ. Πέλεκη.
5. Η επίμαχη γνωμάτευσή του σε σχέση με το χαρακτήρα της έκτασης 8.500 στρ. στην Ουρανούπολη δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως άρτιας και οικοδομήσιμης στο υπ’ αριθ. 2823/22-5-07 συμβόλαιο ανταλλαγής της κ. Πελέκη, που έγινε παρουσία και μετά από σύμπραξη και συμφωνία της Διοίκησης της ΚΕΔ και του Εφραίμ. Δήλωσε κατάπληκτος από τη χρήση του γνωμάτευσής του κατά τη σύνταξη του συμβολαίου.
6. Όλες οι δασικές Υπηρεσίες Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, που είναι οι μόνες αρμόδιες κατά νόμο, χαρακτηρίζουν την έκταση της Ουρανούπολης δάσος χθαμαλόν (=χαμηλό). Με τον χαρακτηρισμό αυτό η έκταση αυτή δεν μπορούσε να ανταλλαγεί διότι το χθαμαλόν είναι επιθετικός προσδιορισμός στο δάσος.

7. Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν έχει εκδοθεί βεβαίωση περί μη κηρύξεως αυτής της έκτασης της Ουρανούπολης ως αναδασωτέας και ότι χωρίς αυτή τη βεβαίωση δεν μπορούσε να συνταχθεί το συμβόλαιο ανταλλαγής. Και μάλιστα σημείωσε ότι σε ερώτημα της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (που όπως φαίνεται κοπτόταν ιδιαίτερα για τη μεταβίβαση…) για το αν θα κηρυχθεί η επίμαχη έκταση ως αναδασωτέα, η Περιφέρεια αρμοδίως απάντησε ότι διαφωνεί γιατί η έκταση είναι δάσος.
8. Σε σχέση με την παραχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αυτή έγινε καθ’ υπέρβαση της Υπουργικής Απόφασης, αφού δεν τηρήθηκαν τα οριζόμενα σε αυτήν, η οποία έδινε εντολή στην ΚΕΔ για ανταλλαγές μόνο εποικιστικών ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
9. Επιβεβαίωσε συνάντησή του Εφραίμ με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο και κατόπιν με τον ίδιο, δηλαδή τον κ. Μπότσιο.
10. Έκανε την αποκάλυψη ότι επισκέφτηκε την Μονή Βατοπεδίου κατά τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007. Κατά την τελευταία δε επίσκεψή του δήλωσε ότι την Κυριακή των Βαϊων 2007 είδε στη Μονή Βατοπεδίου τον κ. Ρουσόπουλο, τον κ. Αγγέλου, τον κ. Δούκα, τον κ. Προβόπουλο, τον κ. Λινό, τον κ. Βορτσέλα, τον κ. Τσαρτσώνη και τον κ. Ορφανό. (Διαβάστε τις σχετικές λεπτομέρειες στο παρακάτω post).
Ο Χριστ. Μπότσιος αποτελεί κεντρικό μάρτυρα, καθώς γνωματεύσεις και εισηγήσεις του αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μιας επιμέρους πτυχής του κυβερνητικού σχεδίου οργιωδών ανταλλαγών και συγκεκριμένα το σκέλος του, που αφορά την τεχνητή αύξηση της αξίας με αλλαγή χαρακτηρισμού και κατόπιν χρήσης των εκτάσεων της Ουρανούπολης.
Η τεχνητή αλλοίωση του χαρακτήρα μιας έκτασης από χθαμαλό δάσος αρχικά σε δασική έκταση και μετά σε κληροτεμάχιο είχε συγκεκριμένη στόχευση, αυτήν της δυνατότητας αλλαγής χρήσης τους από πράγμα κοινόχρηστο σε αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο. Αυτή η αλλοίωση του χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης υιοθετήθηκε στο επίμαχο υπ’ αριθμ. 2328/07 συμβόλαιο ανταλλαγής της κ. Πελέκη, από την ίδια, αλλά και από την διορισμένη από την κυβέρνηση και υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών Διοίκηση της ΚΕΔ και αναδρομικά «νομιμοποιήθηκε» με την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη σε σχετική γνωμοδότηση του αναρμοδίου – ωστόσο - ΝΣΚ.
Κατά τον ν. 998/79 αρ. 14 ο μόνος αρμόδιος να προβεί σε αποχαρακτηρισμο δασών είναι ο δασάρχης και μετά από προσφυγή δύο επιτροπές που ορίζονται σε σχετικό νόμο. Ο κ. Μπότσιος και το ΝΣΚ είναι αναρμόδια όργανα και η ανάθεση σε αυτούς μιας τέτοιας γνωμοδότησης, καθώς και η έγκρισή της από τον αρμόδιο υφυπουργό της Κυβέρνησης Καραμναλή πράξη παράνομη.
Πριν από την έγκριση του υφυπουργού, η γνωμάτευση Μπότσιου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις πραγματικά αρμόδιες υπηρεσίες, π.χ. Γενική Διεύθυνση Δασών έγγραφο υπ’ αριθμ. 97719/2354/13-11-07, που όμως δεν λήφθηκαν υπόψη.


-----------------------------------

Και η σημερινή κατάθεση στη βουλή:

Αυτούς είδα στη Μονή Βατοπεδίου!...

.
Ρουσόπουλο, Αγγέλου, Δούκα, Τσαρτσιώνη, Ορφανό, Λινό, Βαρτσέλα, Προβόπουλο...
.
Τι κατέθεσε επί λέξει ο Χριστόδουλος Μπότσιος για τους πολιτικούς, δικαστικούς και τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που έβλεπε στη Μονή Βατοπεδίου με τον Εφραίμ!
.
Το καυτό απόσπασμα της κατάθεσης του Χριστόδουλου Μπότσιου (του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που υπέγραψε τις επίμαχες Γνωμοδοτήσεις) που κατονομάζει ποιους έβλεπε στη Μονή Βατοπεδίου, έχει ως εξής:
Μιχ. Καρχιμάκης: Είπατε ότι είχατε πάει στη Μονή Βατοπεδίου. Ποια περίοδο πήγατε, ποιες χρονολογίες;
Χριστ. Μπότσιος: Περίπου μια φορά το χρόνο πήγαινα. Το 2004, το 2005, το 2006 και το 2007. Κάπως έτσι. Δεν θυμάμαι ακριβείς ημερομηνίες.
Μιχ. Καρχιμάκης: Ποιους είδατε κατά τις επισκέψεις σας εκεί; Ποια πολιτικά πρόσωπα; Τον κ. Ρουσόπουλο τον είδατε;
Πρόεδρος (Χρ. Μαρκογιαννάκης): Είδατε πολιτικά πρόσωπα όταν πήγατε; Και δεύτερον ποια είδατε; Ετσι τίθεται το ερώτημα.
Χριστ. Μπότσιος: Πολιτικά πρόσωπα είδα.
Μιχ. Καρχιμάκης: Ποιους είδατε;
Χριστ. Μπότσιος: Χωρίς αξιολόγηση, έτσι όπως μου έρχονται στο νου να σας πω. Εχω δει τον κ. Δούκα. Τον κ. Ρουσόπουλο τον έχω δει. Τον κ. Αγγέλου τον έχω δει. Τον κ. Τσιαρτσιώνη, αν λέω καλά το όνομα του, τον εχω δει. Τον κ. Ορφανό τον έχω δει.
Χρ. Μαρκογιαννάκης; Τον κ. Προβόπουλο;
Χριστ. Μπότσιος: Τον κ. Προβόπουλο βεβαίως. Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Λινό, τον κ. Βαρτσέλα, κάπως έτσι, δεν θυμάμαι άλλα ονόματα. Τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Μακεδονίας - Θράκης τον κ. Νανίκα. Μπορεί να ξεχνάω και κανέναν τώρα. Δεν νομίζω να είδα άλλους.
Μιχ. Καρχιμάκης: Συνέπεσε να ήσαστε ή πήγατε μαζί;
Χριστ. Μπότσιος: Συνέπεσε. Κάποτε είχα ζητήσει να πάω Μεγάλη Εβδομάδα εκεί, γι' αυτό το λόγο είχα ζητήσει να πάω Μεγάλη Εβδομάδα και ήταν Κυριακή των Βαϊων εκεί ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Αγγέλου.
Μιχ. Καρχιμάκης: Κυριακή των Βαϊων του 2007 προφανώς.
Χριστ. Μπότσιος: Ναι συνέπεσε να είμαι Κυριακή των Βαΐων του 2007 εκεί. Έγινε μια ξενάγηση εκεί στους χώρους και τίποτα άλλο. Μια καλημέρα είπαμε.
-------------------------------
Δύσκολα τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: